舞蹈

Hej!
 
Idag var det dags för det som jag hade sett så mycket framemot, nämligen dansuppträdandet. Vi gick tillsammans hela vår klass med några av lärarna från skolan och dansläraren till en park nära skolan. Där var det uppsatt en scen och det var massor av folk som var där för att titta. Herregud vad nervös jag blev när jag såg hur mycket folk som var där, speciellt när jag inte kände mig 100% säker på dansen. Då ångrade jag mig en aning att jag hade valt att ställa upp, men vi övade igenom dansen några gånger och efter det kändes det lite bättre. Det var så klart inte bara vi som uppträdde utan det var många andra som bland annat sjöng, dansade, spelade instrument osv. Det var så roligt att titta på de andras framträdanden, speciellt danserna. De var så duktiga och vackra med deras vitmålade ansikten, häftiga håruppsättningar och traditionella kläder, just vad jag tänker mig är typisk kinesiskstil. Jag trodde också vi skulle få se ut så, men i stället fick vi ha på oss smurfblå spandexkläder. Nästa gång då ska jag också vara uppklädd som de vackra dansarna.
 
Jag tyckte det var riktigt roligt att uppträda när jag väl stod på scenen och jag är också stolt över mig själv. Det är inte heller alla som får chansen att göra ett dansuppträdande i Peking. Jag tror det här kan vara början på min nya karriär, haha. Detta var i alla fall början på firandet av Kinas nationaldag som är i övermorgon, den första oktober. Firandet pågår i några dagar och alla är lediga från skolan och även många från sina jobb. Det är en viktig högtidsdag.
 
Jag har lagt upp en film på vårt uppträdande på facebook.
 
Vi fick te som tack för vår medverkan i dansuppträdandet. Så snällt!
 
I helgen har jag inte gjort särskilt mycket, utan tagit det lugnt för det mesta.
 
Efter skolan på fredagen var vi ett gäng som for till IKEA. Ovanligt va? Jag börjar nog bli stammis där nu, men det är så skönt att fara dit och känna sig som hemma för en stund. Min saknad av Sverige är fortfarande stor. Det är ju inte heller helt fel att få vila lite i de mjuka sängarna och äta icke kinesiskmat. Jag fyndade en tvättställning, men det blev inte min värdmamma så glad över. Det visade sig att det fanns en här hemma, men det hade jag inte någon aning om. Hon tyckte att jag skulle lämna tillbaks den till IKEA, eftersom det är en aning svårt att packa ner den i resväskan sedan när jag ska hem. Fast den var inte alls dyr, så jag har behållt den. Jag köpte också ett ljus så jag kan få till den mysiga höst-/vinterkänslan med kalla dagar och tända ljus även fast det är mer som sommar här.
 
Under lördagen tog jag det bara lugnt mest hela dagen. Jag sov länge, lyxade till det med frukost på sängen och tittade på serier i flera timmar. Det var så skönt och en sådan dag behövde jag verkligen. På kvällen gick jag ut med Hyeri (min rumskompis) och åt middag. Vi åt på ett ställe som heter Xiaba xiaba, vilket också är namnet på maträtten eller vad man nu ska kalla det. Man får varsin gryta med en soppa/sky som står på en kokplatta inbyggt i  bordet och så beställer man in flera små tillbehör som t ex. nudlar, räkor, sallad, kött osv. Sedan kokar man tillbehören i sin gryta och äter. Det var riktigt gott och häftigt, men själva soppan/skyn var så het. Om jag äter det någon fler gång ska jag ta en mildare variant.
 
Sedan hängde jag och Hyeri bara här hemma. Jag visade massor av bilder från Sverige och hon tyckte att det var så vackert med snön och midnattssolen. När jag visade bilder från Saltoluokta blev hon sugen på att åka dit och det passar ju perfekt eftersom hon tycker om att fjällvandra, eller bergsvandra kanske man säger för jag vet inte om det finns så mycket fjäll i Korea. Jag fick också se bilder från Korea och det var även det väldigt vackert. Det är så roligt att få nya kompisar från olika ställen i världen och att få lära sig om deras länder och kultur.
 
Jag fick lära mig lite koreanska av Hyeri och detta är mitt namn skrivet med koreanska tecken. Den andra bilden är en söt bild av min värdkatt, Dong Dong.
 
Igår hängde jag först en stund med Anne och Anni och vi slappade mest framför TV:n. Alla lika trötta som vanligt. Senare på eftermiddagen åkte jag till Julia och Woutje. Vi bakade en äppelpaj som inte riktigt smakade som den brukar smaka, men den var god ändå. Den blev lite bränd och lite knäckig i smaken, en kinesisk version kan man säga. Deras värdfamilj tyckte i alla fall att den var god, fast deras värdmamma skrattade lite skeptiskt under hela processen. Hon frågade också om vi hade gjort det här förut, haha. Vi åt vår kinesiska äppelpaj och tittade på Hungerspelen. Det var ett mysigt avslut på helgen.
 
Vet ni vad jag saknar? Att ta på sig en mysig halsduk och en tjockare höstjacka en kylig men solig höstdag. Att gå ut på en promenad i skogen med bara sina egna  tankar och musik i öronen. Att känna den friska och klara luften. Det är något som jag verkligen tar för givet inser jag nu. Här är luften långt ifrån frisk och det är svårt att hitta ett ställe att vara ensam på. För någon dag sedan var luftföroreningen ca 200%, vilket var mycket ohälsosamt. Jag förstår efter att ha åkt buss så många gånger till skolan varför det är så hög luftförorening här. Bilarna och bussarna kör inte precis eco driving, utan de gasar och bromsar och gasar och bromsar.
 
Imorgon är det min sista skoldag före min en veckas långa lov. Det ska bli så skönt! Jag har lite planerat på lovet och sedan får jag se vad jag hittar på.
 
Vi hörs! ♥